Deserturi, Foodie

Tartă Franțuzească cu Fructe de Pădure și Dulce de Leche

Tarta franțuzească cu fructe este preferata mea pentru desert de casă.

Este ușor de făcut, de multe ori și rapid, așa că vara fac destul de des.

Indiferent de fructele pe care le folosesc, mereu încerc și o cremă nouă. Uneori, chiar îmi iese. :)

Tarta cu Fructe de Pădure și Dulce de Leche din imagine este la prima încercare și a venit cu multe emoții.

Am mai făcut eu tarte, dar niciodată cu dulce de leche. Pentru că aveam deja prea multe fructe în frigider: mure, zmeură și coacăze, iar congelatorul plin de altele, am făcut tarta puțin pe fugă, pe noapte, în weekend.


Aluatul de tartă franțuzească este un fel de tradiție în familia mea.

Tata a venit prima oară cu rețeta, văzută de la TV5, un post de televiziune francez, la care mă uitam cu sfințenie în copilărie.

Așa a început lungul șir al tartelor cu fructe în casă.

La început, a fost tarta franțuzească cu mere carmelizate, apoi tarta acoperită, în care vișinele se coceau înăuntru cu scorțișoară și zahăr, apoi tarta cu prune. Și tot așa, până s-a ajuns la tarta franțuzească cu rinichi, pe care n-am îndrăgit-o niciodată.

În toate tartele gătite în casa copilăriei mele, aluatul a fost mereu același, așa că îl trec mai jos și ca referință pentru viitoarele tarte publicate pe blog.


Rețetă Aluat de Tartă Franțuzească

Ingrediente:

  • 350-450 grame de făină – tartă acoperită/tartă descoperită,
  • 100 grame de unt (1/2 dintr-un pachet de unt),
  • 1 praf de sare (1 vârf de linguriță),
  • 1 ceșcuță de apă (50 ml).

Timp efectiv de preparare: 10 minute

Timp total de preparare, cu lăsat la frigider: 1,5 ore

Mod de preparare:

  • Se amestecă toate ingredientele și se frământă până la omogenizarea compoziției.
  • Se presară cu făină pe ambele părți, iar vasul cu aluat se acoperă cu o folie de aluminiu.
  • Se lasă la frigider minim 1 oră, de preferat 2.
  • Se scoate aluatul din frigider și se întinde o foaie cât mai subțire, potrivită pe vasul în care se va face tarta.
  • Se înțeapă cu furculița din loc în loc, astfel încât să nu se umfle la cuptor.
  • 20 – 25 de minute mai târziu, după ce tarta a fost coaptă la foc mic, se scoate din cuptor. Pentru o tartă crocantă, aluatul trebuie să fie subțire și să stea la cuptor un pic mai mult: 25-27 de minute.
making of Tartă cu fructe de pădure și dulce de leche

making of Tartă cu fructe de pădure și dulce de leche


Rețetă Dulce de Leche

Aici am avut emoții, ca de fiecare dată când încerc ceva nou. Am studiat câteva rețete online, iar cum în frigider aveam câteva cutii de lapte condensat primite de peste Prut, am zis să încerc una.

Am înțeles de la amicii moldoveni că și în București se găsește lapte condensat la magazinele cu specific rusesc, așa cum este Berezka. Pentru că cea mai simplă variantă de preparare a dulce de leche este cea din lapte condensat.

Ingrediente: o cutie de lapte condensat

Timp de preparare: 3 h, dar nu trebuie să stai în picioare lângă ea.

Mod de Preparare:

  • Cutia de lapte condensat se înțeapă cu un cuțit în 2 puncte,
  • Se pune într-o oală cu apă, având grijă ca apa sa stea cu 2 cm sub nivelul cutiei,
  • Cutia se fixează în centru, având grijă ca sub ea să se pună ceva pentru înălțare – eu am sacrificat un suport de pahare din plastic.
  • Cutia se învelește într-un prosop de bucătărie, astfel încât să se mențină căldura și se acoperă cu un capac.
  • Se fierbe la foc mic timp de 3 ore, adăugând din când în când apă pentru completare. Este necesară puțină atenție la completarea apei în timpul fierberii, astfel încât să nu intre apă în laptele condensat și să-l dilueze, mereu cu 2 cm sub nivelul cutiei.
  • După cele 3 ore de fierbere, laptele caramelizat se scoate din cutie, se toarnă într-o cană și se lasă la răcit.
  • După încă 2-3 ore sau peste noapte, laptele condensat va deveni mai vâscos și mai solid, adică dulce de leche, potrivit pentru o cremă de prăjitură sau pentru tartă.

Tarta cu fructe de pădure și dulce de leche

Tartă cu Dulce de Leche și fructe de pădure

Tartă cu Dulce de Leche și fructe de pădure

este ușor de preparat:

Odată ce dulce de leche este răcit, iar aluatul este gata scos din cuptor, tot ce mai trebuie făcut este să speli zmeură, mure, coacăze sau ce mai ai prin casă (acrișor) și să decorezi tarta, după ce-ai întins bine dulce de leche.

Este o tartă dulce, dulce, dulce, așa că nu-i nevoie să adaugi zahăr pudră pe deasupra. Cred că ar merge bine și cu ceva mai acru. Poate încerc cu vișine data viitoare.


Dacă ți-a plăcut, te rog spune și prietenilor tăi de pe Facebook.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Tartă cu Vișine și Semifreddo de Banane - Rețetă și Imagini August 10, 2015 at 1:38 pm

    […] 350gr făină, 100 grame unt, 1 ceașcă apă și un praf de sare, 1 h la frigider, rețeta aluatului este detaliată în articolul cu tarta pe bază de fructe de pădure și dulce de leche. […]

  • Reply Quiche cu legume și brânză November 25, 2015 at 6:02 pm

    […] de tartă franțuzesc l-am povestit pe larg aici, dar este super simplu de […]

  • Leave a Reply