Foodie, Mic Dejun

Shakshouka, rețetă pentru brunch delicios de weekend

Shakshuka este una din rețetele mele favorite pentru mic dejun târziu sau brunch în weekend-urile leneșe.

Îmi place atât de mult, încât o fac la fiecare 2-3 weekend-uri, mai ales că este o rețetă ușoară și nu durează mai mult de 30 de minute.

Shakshuka sau Shakshouka este un preparat din Africa de Nord, destul de condimentat, dar foarte sățios.

Condimentele, deși par pretențioase, sunt ușor de găsit la pliculețe în Mega Image și Carrefour.

Rețetă Shakshuka

Shakshuka Reteta

Rețetă Shakshuka

Ingrediente Shakshuka – pentru 2 porții

  • 4 ouă
  • 2 ardei capia
  • 2 roșii
  • 1 ceapă roșie, albă, verde
  • 2 căței de usturoi
  • 400 ml suc de roșii (aleg mereu unul făcut în casă și nu unul din comerț)

Condimente

  • șofran – 0,5 grame, adică 1 plic
  • turmenic – 4 lingurițe
  • chimion / chimen – 2 – 3 lingurițe
  • ulei de măsline – 1 – 2 linguri
  • piper Cayenne / roșu
  • boia iute sau dulce
  • sare, piper
  • pătrunjel – 1/2 de legătură
Shakshuka - condimente: chimion, turmenic, șofran

Condimente Shakshuka: chimion, turmenic, șofran

Mod de Preparare

  • Pune chimionul în tigaie împreună cu uleiul de măsline preț de 2 minute, apoi adaugă ceapa tăiată mărunt.
  • După ce ceapa se rumenește puțin, adaugă jumătate din cei 2 doi ardei tăiați cubulețe.
  • Când ardeiul s-a înmuiat, adaugă și roșiile tăiate cubulețe mici. Acum este momentul să pui condimentele: șofran, turmenic, piperul Cayenne, boia dulce sau iute, sare și piper.
  • Amestecă toate condimentele, pune capacul la tigaie și lasă compoziția 15 minute la foc mic, mestecând din 5 în 5 minute.
  • Când sosul a scăzut, după 15-17 minute, adaugă și cealaltă jumătate de ardei tăiat cubulețe. Mai lasă sosul timp de 5 minute la foc mic, până când ardeiul se înmoaie.
  • Ia capacul, construiește niște cuiburi în sos cu o lingură de lemn și pune ouăle. Sosul trebuie să fie suficient de scăzut și consistent, altfel cuiburile nu vor rămâne întregi.
  • Pune capacul peste tigaie, astfel încât albușul să fie făcă bine, iar gălbenușul să rămână moale – cleios.
  • După ce s-au făcut ouăle, stinge focul, adaugă pătrunjelul tocat deasupra și se acoperă preț de 2 minute.
  • Pune un tocător de lemn pe masă și tigaia peste și servește Shakshuka direct din ea, dar cu linguri de lemn, astfel încât să nu se zgârie tigaia.

Timp de preparare: 30 minute.

Shakshuka se servește cu pâine, de preferat neagră și/sau cu semințe, iar dacă o faci mai iute, merge acompaniată de un smoothie din castraveți, iaurt și mentă și/sau busuioc.

shakshuka și smoothie -castraveți, iaurt, mentă

shakshuka și smoothie -castraveți, iaurt, mentă/busuioc

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Cuiburi din Ciuperci Champignon cu Ouă și Camembert November 6, 2015 at 4:58 pm

    […] dat seama că și eu gătesc cu destul de multe ouă. Shakshuka este doar cel mai colorat exemplu, deși mai prepar frecvent ouă / omletă cu salsa picante și […]

  • Reply Rețetă Frittata cu legume, brânză, mazăre și somon March 2, 2016 at 4:18 pm

    […] Dacă ai poftă de ceva mai condimentat pentru brunch în weekend, îți recomand să încerci Shakshuka. […]

  • Leave a Reply