Foodie, Mic Dejun

Granola, pentru mic dejun delicios

Granola este un fel de vedetă a micului dejun.

Foarte versatilă, o poți savura în fiecare zi la micul dejun, dar în diferite moduri:

fie adăugând fructe zemoase, fie lactate: lapte, iaurt, brânză dulce, lapte de migdale; merge chiar și cu înghețată.

Dacă nu te poți abține, așa ca mine, o vei mânca și în loc de mărul – gustare de după-amiază.

Granola se face ușor și rapid, deși eu m-am învârtit de câteva ori prin bucătărie, am citit vreo 3 rețete, iar abia apoi m-am apucat de melanjul ingredientelor.

Bineînțeles că iar am improvizat, nu m-am luat după rețete, ci după ce semințe și alune aveam prin cămară. Bine că a ieșit bună, deși mie mi s-a părut un pic cam rumenită.


Rețeta de Granola

granola

granola

Ingrediente

  • Ovăz – 300 grame,
  • Semințe de susan, mac, dovleac și de floarea-soarelui (decojite) – o ceșcuță din fiecare/100 grame,
  • Fulgi de cocos și de migdale – o ceșcuță din fiecare/100 grame,
  • Caju pisat în mojar – 100 grame,
  • Merișoare – 100 grame,
  • 1 linguriță de extract de vanilie,
  • 2 linguri de ulei de măsline la aprox. 800 grame de compoziție,
  • 2 linguri de miere,
  • 1 linguriță de scorțișoară și un praf de sare,
  • 1 lingură de sirop de arțar.
ingrediente granola

ingrediente granola

Mod de Preparare Granola

  • Se face un mix omogen între: sirop de arțar, miere, scorțișoară, extract de vanilie și ulei.
  • Cu excepția fulgilor de cocos și a merișoarelor, ingredientele se amestecă într-un bol mare.
  • Cele două compoziții de mai sus se amestecă până la omogenizare.
  • Se întinde foaie de copt pe o tavă metalică subțire și compoziția se pune la cuptor 15 minute, având grijă să fie cât mai nivelată, pentru a se coace cât mai bine.
  • Se scoate tava și se adaugă fulgii de cocos și merișoarele, amestecând compoziția, apoi se pune la cuptor pentru încă 10-15 minute.
  • Odată scoasă tava la cuptor, se lasă la răcit minim 40 de minute, iar apoi se poate servi cu fructe și/sau lactate.
compozitie granola

compozitie granola

Timp total de preparare: 40 minute.

Servire și Păstrare

Din câte am citit, granola poate ține și o lună, dacă este pusă într-un vas cu capac, ferită de umezeală.

Eu am ales s-o pun într-un borcan mare de la IKEA, doar că m-a ținut fix 2 zile, și nu o săptămână cum voiam. E adevărat că musafirii din weekend au contribuit la asta, dar și eu mi-am luat 2 porții de fiecare dată.

Pentru mic dejun: am desfăcut jumătate de rodie, am pus iaurt și le-am combinat cu granola, dar merge și cu lapte de vacă sau lapte de migdale, precum și cu fructe zemoase.

mic dejun granola

mic dejun granola

Poftă!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply