Deco, Organizarea Casei

Organizarea Casei: Trucuri pentru organizare Sufragerie / Living

Trăiește simplu și cu mai puține lucruri – Armonia în casă începe cu spațiul de respiro 
Planifică – Lista lucrurilor necesare vs. lucrurilor inutile adunate 
Mobila care te ajută să rămâi ordonat 
Elimină toate Documentele Vechi și Inutile 
Aruncă cel puțin 2 lucruri pentru fiecare lucru nou cumpărat 

Dacă tocmai te-ai mutat într-o casă nouă sau dacă vrei să faci o curățenie de primăvară, atunci probabil ți-ar prinde bine să pornești cu câteva trucuri în mânecă pe drumul anevoios al mutatului sau al organizării casei. Voi încerca să adun câteva principii de bază în ordonarea lucrurilor, pe care sper să le găsești utile, mai ales că-ți vor economisi timp la curățenie și vor oferi armonie casei tale.


1. Elimină aglomerația – Armonia în casă începe cu spațiul de respiro

Trăiește simplu și cu mai puține lucruri

A trăi mai simplu și cu mai puține lucruri poate aduce mai multă liniște și ordine în minte și-n casă, dar și mai puțin timp petrecut la curățenie.

Este un concept nou pentru noi, cei educați să păstreze tot felul de lucruri conform principiului nu știi niciodată când ai nevoie. Așa adunăm, cumpărăm și colectăm tot felul de lucruri inutile, care ne fac viața mai grea, în primul rând pentru că trebuie întreținute și curățate, iar mai apoi pentru că ne aglomerează și ne obosesc vizual.

Spațiul de respiro joacă un rol mai important decât crezi în traiul simplu, fiind necesar pentru armonia locului. Degeaba aduni cele mai faine piese de mobiler și cele mai drăguțe elemente de design interior, dacă spațiul de respiro îți lipsește.

Respiro-ul se folosește și în artă (prima oară am auzit de el la un curs de pictură), iar într-o casă sau apartament el aduce un strop de echilibru și completează designul interiorului.

Amenajează doar jumătate de cameră!

Regula mea pentru spațiul de respiro în sufragerie este:  40% spațiu liber și 60% mobilat/decorat. Să deții mai puține lucruri este condiția de existență a spațiului de respiro.

biblioteca-comoda-tv-IKEA

Acum 12 ani, când am amenajat prima oară apartamentul, mi-am luat numai lucrurile absolut necesare. Pe-atunci, habar n-aveam de concepte de organizare a spațiului, dar lipsa banilor necesari pentru o amenajare de poveste m-a ferit de păcatul cumpărăturilor de mobilă și decorațiuni excesive.

Dar, după atâția ani de stat în aceeași casă/apartament, oricât de ordonat ai fi, tot strângi prostii. Deși fac 3 curățenii generale pe an, când arunc tot felul de lucruri, obiectele par că se înmulțesc singure, ducând la o aglomerație care mă sufocă. Așa am început un proiect de curățenie de primăvară prelungită, care deja mi-a salvat mult spațiu și mi-a economisit mult timp la curățenie.


2. Planifică – Lista lucrurilor necesare vs. lista lucrurilor inutile

Înainte de a porni la drum, este bine să-ți faci o listă scurtă cu lucrurile pe care le ai și să te gândești la ce poți renunța și de ce anume ai nevoie.

Leo Babauta recomandă chiar să-ți pui prețuri lângă fiecare produs, astfel încât să conștientizezi și cât cheltui pe toate lucrurile inutile care îți aglomerează casa. Mie mi-a fost frică de asta :D. Totuși, mi-am făcut o listă cu ce dețin vs. ce am nevoie.

Lista mea scurtă de nevoi arată așa:

  • Mobilă: 1 Canapea 3 locuri, Bibliotecă și comodă TV (2 în 1, pentru economie de spațiu), Măsuță  cafea, 1 fotoliu și 1 scaun
  • Mobilier mic, necesar doar mie: rafturi mici pentru materiale hobby și șevalet pentru pictură
  • Textile: Perdele și Draperii, Covor, Pernițe – 4 (mai mult pernițe deja aglomerează canapeaua și camera – vizual)
  • Decorațiuni: Lumânare soia naturală și flori uscate parfumate, plasate pe măsuța de cafea. Voi adăuga în curând și câteva tablouri pentru decorarea pereților.
  • Obiecte: cărți (sortate, am mai dat din cele pe care nu le voi reciti, am lăsat loc pentru cărți noi), colecție discuri vinil și CD-uri (cu valoare sentimentală), TV, stație pentru sunet mică, cutii bijuterii, Documente. 2 Chitări ale partemerului – prima iubire și cea actuală completează decorul în 2 colțuri ale living-ului.

Sunt lucrurile necesare, plus câteva sentimentale; par destul de multe, însă nu ocupă mai mult de 60% din spațiul de locuit al sufrageriei / living-ului.

amenajare-sufragerie


 3. Mobila care te ajută să rămâi ordonat

Un al lucru fain învățat de la pictură este că ochiul uman este atras de simetrie și contraste. În “setările noastre de bază” ordinea și contrastul sunt bine întipărite în centrii plăcerii din creier.

Ca urmare, indiferent că ești un om ordonat sau dezordonat, ordinea și contrastul îți vor oferi armonie și echilibru. Așadar, în amenajarea casei este bine să te gândești de 10 ori înainte să cumperi ceva nou și mereu să iei în calcul ce poți arunca, odată cu venirea noului lucru în casă.

Biblioteca și/sau comoda TV cu rafturi fără uși te vor ajuta să rămâi ordonat!

Organizarea casei: sufragerie / living

 

*sursă: IKEA

Dacă mobila din sufragerie nu are uși, iar obiectele sunt la vedere tot timpul, cu siguranță vei fi mai predispus să păstrezi ordinea. Am și testat. Recent, mi-am cumpărat niște corpuri de mobilă noi. N-am luat o mobilă standard pentru că n-am găsit ceva să-mi placă și nici nu mi-am făcut la comandă, pentru că prima bibliotecă/comodă TV a fost greșită, motiv de stricat feng shui-ul :D. 

Așadar, am construit un design propriu casei mele pentru funcția de Bibliotecă și Comodă TV  (2 în 1, pentru economisirea spațiului) din corpuri de lemn masiv găsite la IKEA.  Am ales corpurile astfel încât să se potrivească cu designul scandinav, însă n-am lăsat funcționalitățile la voia întâmplării. Cum ziceam, toate lucrurile la vedere.

Pe hârtie sună bine, însă în realitate 8-9 ore din viața noastră au fost investite în eliminarea tuturor lucrurilor ascunse și puțin folosite din fosta bibliotecă.


4.Elimină toate Documentele Vechi și Inutile

Ai idee câte documente – facturi, contracte, bonuri și alte prostii de acest gen – aduni în 12 ani?

organizarea-casei-eliminare-cursuri-documente

cursuri facultate si master

Nici eu nu știam, iar asta pentru că nimeni nu conștientizează câte hârtii adună, cel puțin până în momentul în care te inundă sau nu-ți mai lasă loc de respirat. Ca urmare, am stat aprox. 7 ore din cele 8-9 alocate să sortez toate documentele și să arunc tot ce era expirat și inutil: facturi de electrocasnice vechi, garanții expirate la produse, cursuri din facultate, 80% din colecția de peste 100 de carnețele goale, etc.

Mi-au rămas 2 cutii mici cu amintiri din călătorii și 2 cutii medii cu documente, contracte și facturi, plus 3 bibliorafturi – 2 cu contractele de muncă , pe care trebuie să le păstrez, și un biblioraft cu acel gen de contracte și acte de care ai nevoie mereu – contract de casă, acte mașină, certificat naștere, diplome, garanții, etc. 

Pentru ca totul este la vedere, am ales să pun documentele vechi,  dar încă utile, în 2 cutii negre (bine, și pentru că fac bine la feng shui-ul rafturilor). Toate hârtiile ocupă acum 3 rafturi din 17, ceea ce zic că-i suficient de bine.

În poza de mai jos, aveți ocazia să vedeți câtă maculatură inutilă a fost aruncată în prima rundă de curățenie prin documente – peste 1 metru înălțime de cursuri de la facultate și master, lucruri de care nu m-am atins de aproape 10 ani, dar care îmi ocupau spațiul inutil. Le-am dat fără să-mi pară rău.


5. Aruncă cel puțin 2 lucruri pentru fiecare lucru nou cumpărat în sufragerie

Debarasarea de lucruri inutile (decluttering) trebuie să fie o activitate constantă, realizată la fiecare 4-5 luni. Am ajuns la concluzia asta după ce-am văzut că mi-au trebuit aproape 2 zile întregi să fac ordine în sufragerie prin eliminare, iar asta în condițiile în care sunt un om ordonat.

Ai cumpărat o bibliotecă nouă? Atunci oferă sau aruncă imediat biblioteca veche, precum și orice alte lucruri inutile adunate în ea de-a lungul vremii. Eu am oferit-o cea veche mamei pentru casa de la țară.

După curățenia din bibliotecă, am donat 3 sacoșe mari de lucruri, fără a pune la socoteală teancul de 1 metru de cursuri aruncat la prima curățenie.


 Ai și alte sfaturi de organizare a sufrageriei? Le primesc cu plăcere în comentarii.

Dacă ți-a plăcut articolul, te rog arată-l și prietenilor tăi de pe Facebook.

Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply