Foodie

Guacamole – rețeta preferată cu avocado

Cel mai bun lucru care i se poate întâmpla unui avocado este să devină un sos cremos de guacamole.

Primul guacamole gustat a fost la El Torito, un restaurant mexican din București. Întâlnirea nu a fost memorabilă, probabil pentru că sosul guacamole era acompaniat de alte 3-4 feluri iuți de mâncare mexicană.

Câteva vizite mai târziu, am identificat gustul minunat de guacamole, așa că m-am decis să-l prepar acasă. Pentru că sunt mai rușinoasă din fire, n-am întrebat la El Torito cum se face rețeta originală de guacamole, așa că am citit vreo 3,5,9 rețete de guacamole și am stabilit că cea de mai jos este cea mai gustoasă.

Se prepară foarte simplu, adică și V., începător în ale bucătăritului, o poate face în câteva minute. Ca urmare, ce vedeți mai jos este guacamole făcut de el, după o rețetă pe care o folosim deja de peste 2 ani.


Guacamole – rețeta preferată

Ingrediente pentru 2 porții / un bol

  • 2 bucăți de avocado copt pentru 1 castron
  • 1 ardei iute
  • 1 ceapă verde sau 1/2 ceapă roșie
  • 2 căței de usturoi
  • 1 roșie medie sau mare
  • 2-3 lingurițe de coriandru
  • sare și piper
  • suc de lămâie (dintr-o jumătate de lămâie)

O pungă de tortilla chips este oricând binevenită.

Mod de preparare

Avocado copt se taie în două, pe mijloc, pentru ca sâmburii să iasă mai ușor, apoi se decojește. Se taie în bucățele cât mai mici sau se lasă întreg și se pasează cu furculița într-un bol. Există și o variantă în care bucățile de avocado se pun în blender, dar mie nu mi-a plăcut deloc varianta asta.

Se adaugă imediat sucul de la o jumătate de lămâie (previne oxidarea), iar apoi se adaugă ardeiul iute, ceapa și usturoiul  – toate tocate mărunt, alături de condimente: coriandru (din plin), sare și piper.

Roșia se curăță de semințe și suc, iar partea exterioară (pericarp) se taie în bucăți mici, care se adaugă în salata/sosul guacamole.

Se servește cu tortilla chips sau torta de papas (chifteluțe de cartofi mexicane). Din comoditate, merg pe prima variantă de fiecare dată.

Timp de preparare: 12-15 minute

guacamole, reteta cu avocado

guacamole si tortilla chips

guacamole reteta preferata

avocado - ilustratie Ana Matei


Extras:

Cum să alegi un avocado bun

Avocado se găsește cam oriunde, dar avocado deja copt am găsit în foarte puține locuri. Totuși, este bine de știut că poți să testezi simplu, fără să-l tai în 2.

Decojești puțin căpăcelul din partea de sus. Dacă este verde, atunci avocado este copt și bun de mâncat. Dacă interiorul este maroniu, atunci este prea copt. (*via)

Se zice că petele maronii pe avocado nu-s semn bun, așa că le evit.

Cum să coci un avocado

Guacamole nu se poate face fără un avocado perfect copt, adică nici prea mult, nici prea puțin. Și sunt 2 metode:

Prima metodă: pui avocado într-o pungă de hârtie împachetată bine, le pui la căldură (le țin sus pe frigider), iar apoi aștepți 2-3 zile. Funcționează în 80% din cazuri, pentru că depinde mult și de bucățile individuale de avocado și stadiul în care le-ai cumpărat.

A doua metodă presupune coacerea avocado în cuptor. Se înfășoară individual în staniol și apoi se pun într-o tavă acoperită cu hârtie de copt.

Se pun în cuptor la 200 de grade timp de 10 minute, însă depinde de fiecare avocado în parte, așa că această operațiune ar putea dura și o oră. Încă n-am încercat varianta asta, mai ales cu noul cuptor, ale cărui 12 funcții încă îmi dau bătai de cap.  (*via)

*M-a chinuit talentul și am stat vreo 2 ore să desenez un avocado. A ieșit un pattern drăguț, dar răbdare să desenez toate ingredientele n-am avut.

Enjoy!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply