Foodie

Flori de soc și de salcâm în aluat tempura (cu miere)

Nebunia florilor comestibile a început, cel puțin pentru mine, acum vreun an.

De când le-am descoperit, îmi stă gândul numai la flori de salcâm, de soc, de cireș, de dovleac ori panseluțe comestibile, pe care să le combin în torturi, prăjituri și dulcegării. Rețete cu flori tot admir pe instagram, iar anul trecut am găsit și o rețetă interesantă de tempura din flori de soc și salcâm.

Pentru că suntem în sezonul florilor de salcâm și de soc, toată primăvara am sâcâit-o pe mama să-mi aducă din grădina ei sau de la vecini.

Săptâmâna trecută, minunea s-a produs, iar eu m-am trezit cu o găleată plină de flori, alături de o sumedenie de bujori, iriși și trandafiri de grădină, care mi-au parfumat toată casa.

Flori de salcam si flori de soc

Mama m-a sfătuit să prepar florile în aluat de clătite, însă aveam alte planuri: tempura de flori, rețetă văzută pe blogul visuell.ro și la care visam deja de anul trecut. Așa că am luat vreo zece flori din fiecare și m-am apucat de aluat.

*Poți găsi flori de soc și de salcâm în piață, dar trebuie să te grăbești puțin căci sezonul lor este cam scurt.

Flori de soc, flori de salcam

Aluatul tempura este foarte ușor de făcut și are doar 4 ingrediente 

  • 1 ou
  • 100 gr de făină
  • 250 ml de bere
  • 1/2 din semințele unui baton de vanilie

Toate ingredientele se pun la frigider cu o oră înainte de a fi folosite, iar un castron cu apă și cuburi de gheață pus sub cel în care se prepară aluatul este recomandat.

Mod de preparare

  • Aluatul tempura se face simplu: bați albușul cu un tel, adaugi berea și o omogenizezi, adaugi făina și o încorporezi, iar apoi adaugi semințele de vanilie.
  • Florile de soc și florile de salcâm se spală și se șterg ușor, astfel încât să nu le cadă toate petalele, dar totuși să se elimine toate gâzele ce-și fac cuib printre ele.
  • Florile se trag în aluat și apoi se pun la prăjit într-o tigaie cu ulei încins, la o distanță suficient de mare între ele, astfel încât să nu se lipească.
  • Florile se întorc pe ambele părți, astfel încât să se rumenească uniform și, după câteva minute, se scot pe un șervețel de bucătărie (pentru eliminarea uleiului în exces).

Tempura de flori de soc și de salcâm se servește cu miere.

Tempura din flori de soc si flori de salcam cu miere

Singura parte mai puțin plăcută este că va trebui să aerisești toată casa mult după ce-ai terminat de preparat florile, pentru că prăjeala dulceagă este foarte persistentă. Sau poate m-am dezobișnuit eu de prăjeli, ținând cont că n-am mai pus nimic în ulei încins din primul an de studenție (2002). :)

Tempura de flori de salcâm și de soc arată foarte bine – ca niște copăcei înfloriți. Merg de minune lângă ceaiul de la ora 5 sau lângă o cafea neagră.

A fost la prima încercare / prima degustare, mi s-au părut destul de bune, fără însă a fi excelente, așa cum mă așteptam. Dar sunt fan experimente culinare, așa că sper ca următorul pas să fie un tort cu flori sau măcar o tartă. :)

Flori de salcam si flori de soc

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply