Taste in Travel, Travels

Experiențe Culinare în Roma

City break-ul la Roma s-a dorit o incursiune în faimoasa bucătărie italiană.

Deja visam la cele mai renumite bucate și dulciuri italienești:

Gelato, nenumărate feluri de Pizza & Pasta, Carciofo di Giuda (anghinare), cannoli, fructe de mare, biscotti, Saltimbocca alla Romana, etc.

Știam că nu sunt toate specifice Romei, dar asta nu mă împiedica să cred că mă voi răsfăța copios.

Ce-i drept, aveam niște așteptări peste măsură datorită experiențelor culinare din Sicilia.

Înainte de călătorie, am petrecut destul de mult timp căutând cele mai bune locuri de mâncat prin Roma, așa că am plecat (ca niciodată) cu o listă lungă de restaurante, fast-food places și top chestii de încercat prin minunatul oraș.

Doar că Roma ne-a păcălit sau noi n-am calculat distanțele, așa că am gustat mai mult muzee pe stomacul gol decât bucate italienești.

[Recent, am ajuns la concluzia că eu și Vlad suntem un cuplu prea ciudat pentru vârsta noastră – El este pasionat de istorie, eu de artă, iar asta face ca fiecare călătorie într-un oraș nou să aibă minimum 3 muzee pe listă.

Îmi dau seama că asta ne face să pierdem multe din frumusețile orașului străbătut la pas, dar se pare că nu ne putem corecta.:)]

4 ore în Muzeul Vatican plus 2 în Villa Borghese și duse au fost planurile de prânz. Și așa în fiecare zi, mai puțin în ultima, când am reușit să mâncăm și la prânz. În restul timpului, am ciugulit diverse chestii pe unde am găsit și, din păcate, am fost doar în 2 din cele mai faine locuri de mâncat în Roma.

Totuși, am reușit să încercăm câteva chestii gustoase în cele 4 zile de city break în Roma.


Experiența culinară în Roma

Armando al Pantheon

Deschizi ușa și ajungi într-un minunat film italienesc, unde actorii par să-l fi cunoscut personal pe primul bucătar al restaurantului deschis în anii ’60.

Deși este la 2 minute de Pantheon, localnicii sunt mai numeroși decât turiștii. Suntem invitați să stăm jos, deși n-avem rezervare, iar programul din ușă anunță ora închiderii în 30 de minute.

Ne întâmpină o italiancă amabilă, dar fermă, care refuză să-mi aducă un cappuccino înainte de masă. N-am cum să mă supăr pe ea când o văd așa hotărâtă, deși sunt somnoroasă și înfometată.

Îmi primesc lecția despre cappuccino cu zâmbetul pe buze, dar ea continuă să mă inițieze în obiceiurile culinare ale italienilor folosind un arsenal de argumente. Mă amuz la gândul că și eu fac la fel și duc discuția înspre recomandări.

Pollo alla Romana și Strips of Beef with rocket and Balsamic vinegar au fost recomandările ei, care s-au dovedit a fi cele mai bune preparate gustate în Roma. Ambele gătite încet, așadar o carne fragedă cum rar găsești.

Mi-a plăcut atât de mult puiul cu ardei copți încât l-am și gătit recent, evident fără succesul imaginat.

Dacă vreți să citiți despre istoria locului și o recenzie adevărată, Parla Food a publicat recent povestea acestui restaurant. Vă recomand blogul Parla Food și pentru că acolo veți găsi o sumedenie de lucruri interesante despre Roma.

Da, italianca mi-a adus un Cappuccino la sfârșitul mesei, deși mi-a spus clar că această băutură se servește între mese, fiind foarte sățioasă, nicidecum înainte sau după masă (atunci când e vremea expresso-ului).

Pui alla Romana

Vitel- Restaurant Armando Al-Pantheon-Roma

Restaurante Roma - Armando Al Pantheon

Adresa: Salita dei Crescenzi 31, Roma, adică la nici 2 minute de Pantheon.

La Renella, Biscotti e Ciambelloni: pizza exotică în Trastevere

Am fost primiți în Trastevere de o ploaie măruntă, mocănească, care făcea străduțele pietruite ale vechiului cartier Evreiesc să sclipească suficient de mult cât să mă încumet la poze nocturne.

După câteva minute de mers zgribuliți pe străduțe, am dat de La Renella, un fast – food aflat pe lista noastră, despre care se spune că are cea mai bună Pizza Bianca.

Aici am găsit cele mai interesante combinații de ingrediente pe o pizza și am aflat că Pizza Bianca este doar un blat cu sare, deși eu visam la o quattro fromaggi sau măcar la o pâinică indiană cu usturoi și condimente.

Sortimentele de pizza mi-au părut inedite și savuroase, merită încercate măcar de curiozitate.

La Renella - Fast-food Roma

biscotti La Renella Roma

L-am rugat pe Vlad să se întoarcă după niște chestii de patiserie crocantă, care arătau delicios în vitrina dinspre ieșire.

patiserie crocanta La Renella Roma

 

La Renella, Trastevere, Roma

Adresa: Via del Moro, 15, 00153 Roma


Armando al Pantheon și La Renella mi-au plăcut cel mai mult. Sunt locurile de pe lista făcută acasă, la recomandarea Parla Food și a altor bloggeri de cooking italieni.

Lista de restaurante & food places îmi pare foarte utilă în călătorii, deși mi se pare drăguț și să te abați de la ea și să-ți încerci norocul.


Cantina e Cucina, Roma

Găsită din întâmplare într-o seară, Cantina e Cucina mi-a plăcut mai mult pentru atmosfera prietenoasă decât pentru mâncare. La drept vorbind, pizza quatro fromaggi și pastele carbonara au fost bune, doar că nu memorabile. De încercat, dacă ajungi în zonă.

Pizza Quatro Fromaggi - restaurant Cantina e Cucina, Roma

Paste Carbonara la Cantina e Cucina, Roma

restaurante Roma - Cantina e Cucina

Adresa: Via del Governo Vecchio 8700186, Roma

Carciofo alla Romana la Gino

Plin ochi de lume, mese înguste, dar cu ospătari amabili, Gino a fost ok, fără a avea pretenții de experiență memorabilă.

Saltimbocca alla Romana, unul din preparatele mele preferate, mi s-a părut destul de diferit de cel încercat în Ro, și nu în sensul pozitiv. Bucătarul mi-a recomandat niște tagliatele de casă cu calamari proaspeți, care au fost suficient de bune încât să plec mulțumită.

Vlad a testat și faimosul Carciofo alla Romana (preparat la cuptor, cu textură moale) în locul Carciofo di Giuda (copt și crocant). Eu n-am putut din simplul motiv că nu mi-a plăcut cum arată.

Concluzia mea despre Carciofo este că i-ar sta mai bine în glastră decât în farfurie. Și se pare că nu-s singura. 😀

Tagliatelle cu calamari, Gino, Roma

 

Carciofo alla Romana

Carciofo, Anghinare

restaurant Gino, Roma

Adresa: Via della Lungaretta, 85, 00153 Roma

Il Ponentino din Trastevere

Poate singurul loc din Roma care nu mi-a plăcut, mai mult pentru atitudinea dezinteresată față de turiști și timpul de așteptare prea mare pentru 2 porții de Rigatoni Carbonara.

Singurul lucru drăguț a fost că aveau în meniu unul din aperitivele mele preferate: carpaccio di polpo / carpaccio de caracatiță. A fost gustos, însă este un preparat cumpărat, nu preparat în restaurant.

Rigatoni Carbonara, Il Ponentino, Roma

Adresa: Piazza del Drago, 10, 00153 Roma

Gelato în ianuarie

În drum spre aeroport, pentru că nu poți să pleci din Roma fără să încerci Gelato Romano. Eu i-am zis Romano pentru că, cel puțin în Sicilia, gelato este o apă fructată cu gheață, nicidecum înghețată.

 

Gelaterie Roma Pantheon

Gelato, Roma

Gelato in Roma

Mi-ar fi plăcut să văd și cea mai veche gelaterie din Roma, dar n-am reușit să ajung.

Poate o vezi tu pentru mine și-mi trimiți o carte poștală cu ea.

Cam asta a fost aventura culinară la Roma. Parcă aș merge din nou în Sicilia în toamna asta.


Dacă ți-a plăcut, spune și prietenilor tăi de pe Facebook!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply