Deco, Deco, DIY - Handmade, Grădina

Cum să faci un terariu de plante în doar 7 pași – Tutorial

Terariul de plante mi se pare o decorațiune interesantă pentru orice masă, birou sau pervaz.

Este ușor de făcut și de întreținut și este o alternativă bună la clasicele plante de apartament în ghiveci.

Îl poți folosi să-ți decorezi măsuța de cafea din sufragerie sau să aduci puțină viață pe biroul tău. Este ideal și ca decorațiune pentru măsuțele unei terase, unui restaurant sau bistro sau, de ce nu, pentru mesele de nuntă.

M-am bucurat mult când am reușit să construiesc primul micro-univers într-un vas de sticlă, mai ales că anumite materiale au fost destul de greu de găsit, deși mie îmi par destul de comune (ex: pietricelele decorative naturale).

Construiește terariul de plante împreună cu copilul tău

Terariul de plante poate fi un proiect de weekend pentru că nu durează mai mult de 30 minute construirea lui, mai ales pentru pasionații de grădinărit care locuiesc într-un apartament.

Este un proiect DIY (DoItYourself) interesant de realizat împreună cu copiii, mai ales dacă vrei să le cultivi pasiunea ta pentru grădinărit.

În cazul în care vrei să-l faci împreună cu copilul, îți recomand să alegi mai multe decorațiuni pentru terariu, astfel încât să transformi activitatea într-una și mai distractivă.

Cum se face un Terariu de Plante și care sunt Materialele Necesare

Materiale necesare pentru Terariu de Plante

 • Plante: suculente, cactuși, bromelia, ferigă
 • Vas de sticlă, acvariu sau borcan transparent
 • Mușchi de pădure pentru decor
 • Cărbune Activ, pentru purificarea apei
 • Pietre și pietricele pentru filtrare și nisip pentru decor
 • Pământ pentru plante – ai grijă să iei pământul potrivit
 • Decorațiuni pentru terariu

Instrucțiuni importante pentru alegerea materialelor potrivite pentru terariul tău

1. Plante pentru terariu: suculente, cactuși, bromelia, ferigă

cactuși și suculente - plante de apartament

Am ales să folosesc o combinație de cactuși și suculente pentru că sunt ușor de găsit și destul de ieftine. Data viitoare o să caut specii pitice, iar asta pentru că am făcut greșeala să le dau prea mult spațiu.

Plantele sunt ca peștii de acvariu – cu cât le dai mai mult spațiu, cu atât cresc mai repede. Pare floare la ureche, dar eu n-am știut asta.

Acum, văd că suculentele din terariile de plante trebuie mutate într-un vas mai mare. Se pare că le merge foarte bine în micul ecosistem umed, așa că își întind frunzele cam peste tot.

Poate este mai bine să alegeți doar cactuși, dacă folosiți un vas mic de sticlă sau un borcan și atenție la cât spațiu le dați – ar trebui să nu fie  mai mare decât cel din vasul inițial.

2. Vas de sticlă sau borcan

vas de sticla sau borcan - IKEA

vas de sticla sau borcan – IKEA

Pentru primul terariu de plante am ales un borcan mai ciudățel, cred că special conceput pentru bomboane, l-am luat de la IKEA, iar pentru al doilea un bol de sticlă transparent.

Singura cerință pe care trebuie s-o îndeplinească vasul este transparența sticlei. Apoi, după ce-am introdus cactușii în terariu cu ceva dificultate, eu vă recomand să folosiți un acvariu sau orice vas destul de deschis, cel puțin la prima încercare.

 

3. Mușchi de pădure

mușchi de pădure

mușchi de pădure

Îl găsești în orice pădure, așa că tot ce trebuie să faci este să nu uiți să te oprești pe drum într-o pădure la următoarea excursie la munte. 

Este util pentru că menține atmosfera în terariu prin reținerea umezelii. Îți recomand să-l folosește deasupra, ca o păturică întinsă printre plantele tale și să nu uiți să-l uzi cu aceeași atenție pe care o acorzi celorlalte plante din terariu.

Și, pentru că am luat ceva mai mult mușchi decât aveam nevoie, am pus niște pământ simplu de plante în niște ghivece, am adăugat mușchiul de pădure rămas, am tasat puțin, iar de-atunci îl ud săptămânal.

4. Cărbune activ

cărbune activ

cărbune activ

Mi-am ostenit picioarele și sucit mințile încercând să găsesc cărbune activ la florăriile sau magazinele de plante și bricolaj din București. Apoi, patenerul meu și-a adus aminte că acest cărbune activ se folosește frecvent pentru calmarea stomacului, ingredientul magic fiind foarte ușor de găsit în orice farmacie.

Eh, trebuie să cumpărați destul de multe pastile de cărbune activ pentru acoperirea necesarului pentru un singur terariu de plante – 3-4 cutii cu 20 de pastile fiecare a fost suficient pentru mine, însă depinde mult de mărimea vasului folosit.

Cărbunele activ purifică apa, lucru necesar pentru că într-un terariu nu există sistem de drenaj, așa cum avem găurelele de pe fundul oricărui ghiveci de flori.

5. Pietricele și Nisip

Decorarea terariului de plante poate fi cât de sofistică vrei, dar de pietricele și nisip vei avea nevoie.

pietricele naturale decorative

pietricele naturale decorative

Pietrele le poți folosi la decor, dar sunt utile și pentru drenaj. Nu înlocuiesc cărbunele activ purificator. Altfel, chiar dacă apa se drenează mai ușor de la pietricele, ea va rămâne în vas în lipsa unui strat de cărbune, riscând astfel să strice terariul în timp.

Dacă pietricelele ajută la drenaj, nisipul și pietricele mici așezate ca decor previn apariția mucegaiului, ușor de format la temperatura și umiditatea din terariul de plante, care duc împreună la apariția unui condens ușor.  Așadar, nu uitați să puneți nisip deasupra sau chiar pietricele mici.

Atenție mare la ce tipuri de pietricele și nisip folosiți! Este important să folosiți Numai pietricele naturale, fără coloranți, același lucru fiind valabil și pentru nisip. Eu am ales nisip și pietricele de acvariu, mergând pe regula – dacă peștii nu mor de la ele, nici plantele nu vor avea de suferit. Și așa a fost.

6. Pământul pentru plante

pământ special pentru tipul de flori în ghiveci

pământ special pentru tipul de flori

La Dedeman am găsit pământ special pentru suculente și cactuși 2 în 1, însă sunt convinsă că în orice supermarket vei găsi o turbă specială pentru cactuși sau suculente.

Cactaceele și suculentele sunt plantele ideale pentru terariu pentru că nu au rădăcini foarte adânci, iar asta înseamnă destul de puțin consum de pământ. Un strat de 5-6 cm este necesar.

 

7. Decorațiuni pentru terariul de plante

decorațiuni terariu de plante

decorațiuni terariu de plante

Sunt opționale. Dacă vrei să pui terariul la birou sau pe măsuța de cafea, așa ca mine, atunci nu prea ai nevoie de decorațiuni.

Însă, dacă vrei să-l așezi în camera copilului, poți să găsești sau să improvizezi tot felul de alte decorațiuni din ceramică, plastic. Pentru că primul terariu de plante l-am făcut de paște, am luat un iepuraș alb din ceramică, însă spațiul insuficient din terarium nu mi-a lăsat loc să-l mai așez.


Cum se face un Terariu de Plante în 7 pași ușori

Îți recomand să ai grijă la ordinea de plasare a tuturor materialelor în vasul de sticlă, ținând cont că fiecare element își are rolul lui în viața terariului tău.

 1. Așezi 3-4 cm de pietricele naturale pe fundul vasului de sticlă
 2. Adaugi 1-2 cm de cărbune activ peste pietricele
 3. Pune un strat de mușchi de pădure peste cărbunele activ
 4. Așează 4-5 cm de pământ de flori peste stratul de mușchi
 5. Adaugă plantele și nu uita să porți mănușile de grădinărit
 6. Îți recomand să așezi un strat fin de nisip natural printre plante pentru a preveni apariția mucegaiului
 7. Adaugă mușchi de pădure, pietricele și decorațiuni pentru personalizarea terariului tău

Pentru a-ți fi mai ușor să construiești primul terariu, pun mai jos tutorialul după care am făcut primul terariu. Te învață pas cu pas cum să așezi toate materialele în vasul de sticlă.

terariu de plante - tutorial

terariu de plante – tutorial

*sursa

Unde așezi terariul

Amplasarea terariului ar trebui să se facă într-o zonă deschisă, în lumină moderată, indirectă și în bătaia curenților de aer din apartament, astfel încât să se aerisească cât mai bine.

Dacă vasul de sticlă sau borcanul nu are o deschidere foarte mare, un condens ușor apare, iar el trebuie să dispară într-un timp rezonabil pentru ca plantele să nu se strice, așa că așezarea pe linia curenților din casă ajută la eliminarea lui.

Totuși, umezeala este necesară într-un terariu, așa că trebuie să-l monitorizezi în primele zile ca nu cumva să fie prea uscat, caz în care îți recomand să-l uzi.

terariu de plante

primul meu terariu de plante

Cum îngrijești terariul de plante

Dacă folosești suculente și cactuși, plantele și mușchiul din terariu trebuie udate o dată pe săptămână în timpul anului și de 2 ori pe săptămână vara. Nu le trebuie foarte multă apă, așa că eu folosesc un pulverizator pentru a le uda cât trebuie.

Dacă ai întrebări, nu ezita să-mi lași un comentariu.

Dacă ți-a plăcut, nu uita să spui și prietenilor tăi de pe Facebook.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Plantele de Apartament: ghid practic și fotografii July 22, 2015 at 2:31 pm

  […] Dacă ești posesor de pisică, află cum să-ți faci un terariu de plante  >> […]

 • Reply Geanina September 8, 2015 at 3:15 pm

  Mie imi plac super mult proiectele DIY si asta e o idee foarte buna :)
  Sper sa am putin timp ca as incerca si eu sa imi fac un terariu.
  Foarte tare ideea, sincer!

  • Reply Ana September 16, 2015 at 10:10 am

   Mulțumesc. Este un proiect drăguț și rapid, numai bun pentru weekend-urile de toamnă. 😀
   Dacă îl faci, să-mi arăți cum a ieșit. :)

 • Reply Laura February 29, 2016 at 8:59 am

  Multumesc pentru explicatiile detaliate, mai ales partea cu carbunele :)

  • Reply Ana February 29, 2016 at 5:57 pm

   Cu plăcere. :)

 • Reply Și suculentele înfloresc primăvara - Lifestyle Puzzle April 1, 2016 at 7:29 pm

  […] Astăzi, 1 aprilie 2016, s-a produs minunea: câteva flori timide au răsărit din acel lăstar. Habar n-aveam cum arată, nu văzusem nici măcar într-o poză. Și am admirat probabil sute de poze în ultimii 2 ani, de când mi-am făcut un hobby din a colecționa cactuși / suculente și a face terarii. […]

 • Reply Dan April 4, 2016 at 3:23 pm

  Dar daca ai un terrariu de tip inchis, de cite ori va trebui sa ud plantele?

  • Reply Ana April 20, 2016 at 10:14 am

   Depinde de plante. De exemplu, cactusii si suculentele se uda la 2 saptamani. Important este sa existe carbune activ in terariu, astfel incat sa se absoarba apa in exces si sa nu putrezeasca plantele.

   • Reply Dan April 30, 2016 at 12:25 pm

    Eu am mai auzit ca daca ai un terrariu de tip inchis nu trebuie sa-l deschizi.

 • Reply Ioana May 15, 2016 at 4:11 pm

  Foarte utile sfaturile! :) Unde gasesc suculente asa micute in Bucuresti?

  • Reply Ana May 23, 2016 at 10:18 am

   Dedeman

 • Reply Amber September 2, 2016 at 11:14 am

  Buna,

  Cactusii si plantele succulente nu se stropesc, ci se uda direct la radacina, e bine ca sub vas sa existe o farfurie in care sa se scurga excesul prea mare de apa, dar intr-un terrariu e mai bine sa masori cantitate de apa in functie de dimensiunea plantei, pamantul trebuie sa fie umed incat sa ramana pe degete dar sa nu vezi picaturi de apa sau luciul apei la suprafata pamantului.
  Consider ca este stressant pentru planta sa ai un terrarium inchis/vas inchis, de aceea acestea nu vor trai la fel de mult ca altele asemanatoare puse intr-un vas deschis.
  Daca ai animale sau pasari e bine sa ii pui capac la borcan, poate chiar sa ai un capac cu gaurele pentru a fi un pic mai bine ventilat.

 • Leave a Reply